Recyclebar

De Recyclebar – Van Afval naar Grondstof!

“One man’s trash, is another man’s treasure.” – Robbie Robertson

Bij Zero Waste Groene Hart geloven we dat afval niet het einde is, maar het begin van iets nieuws. Daarom vind je in de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat de Recyclebar: een uniek verzamelpunt waar jouw restmaterialen een tweede leven krijgen.

♻️ Wat is de Recyclebar?

De Recyclebar begon in januari 2022 als een houten rek met tien emmers voor verschillende soorten afval. Inmiddels zijn het er al zeventien! Achter elke emmer schuilt een inspirerend verhaal: van bubbeltjesplastic voor modelauto’s tot kroonkurken voor een goed doel. Zo zorgen we er samen voor dat grondstoffen niet verloren gaan, maar juist opnieuw worden gebruikt. De Recyclebar is daarmee een belangrijk tussenstation voor lokaal hergebruik.

 

Waarom meedoen?

De Recyclebar laat zien hoe lokale samenwerking afval reduceert én waarde creëert. Elk item dat je inlevert, draagt bij aan een circulaire economie. Bovendien steun je lokale initiatieven en goede doelen. Zo maken we samen de afvalberg kleiner en versterken we onze gemeenschap.

Kom langs en lever jouw restmaterialen in bij de Recyclebar!
Je vindt de Recyclebar in de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat. Zo simpel is het: wat jij niet meer nodig hebt, kan een ander goed gebruiken.

Bekijk hieronder wat je allemaal kunt inleveren:

Bubbeltjesplastic – hergebruikt door DSR Models.
Kroonkurken – opbrengst gaat naar De Mantelmeeuw.
Postzegels – voor projecten via Maranathakerk.
Plastic doppen – nieuw leven via De Terugwinning.
Panty’s – verwerkt tot filters bij Schoenplan.nl.
Knopen – creatieve projecten bij Vijverhof.
Sieraden – nieuwe sieraden via Weesjes.
Douwe Egberts- en Pickwickpunten – ingezameld voor de Voedselbank.
Zip lock zakjes – hergebruikt door Heemkundige Kring.
Kurken – hergebruikt via Neleman.
Snoeren – gescheiden voor metaal en plastic.
Gebroken servies en badkamertegels – mozaïekworkshops.
Kaarsvet – nieuwe kaarsen door Atelier Buitengewoon.
Wol – dekens voor Oost-Europa.
Katoen, garen en linten – creatieve projecten bij Zonnehof.
Oud en buitenlands geld – oogoperaties in Afrika.
Papier en schriften – voor de Schoenendoosactie.
Lege pennen en stiften – gerecycled door Edding.
Cd’s en hoesjes – nieuwe producten via VanPlestik.
Kapotte boodschappentassen – gerepareerd door Zero Waste Groene Hart.

Van CD naar lamp

Geef je oude muziek een tweede leven! VanPlestik maakt van jouw kapotte CD’s en hoesjes iets moois, zoals een lamp of een prullenbak. Zo dragen we samen bij aan een circulaire economie. (Meer weten? Zie: LINK)

Van shopper naar tweede ronde

Een scheur in je boodschappentas? Geen probleem! Lever hem in en pak een gerepareerde tas mee. Zero Waste Groene Hart geeft elke tas een tweede kans. Zo bespaar je afval én geld.

Van gsm naar grondstof

Afval? Welnee! Bij WeCollect halen ze waardevolle materialen uit oude apparaten zoals kapotte gsm’s en laptops. De opbrengst gaat naar de A.L.S. stichting. (Meer weten? Zie: LINK)

Van bubbeltjesplastic naar veilige verzending

Plastic met een missie. Richard en Jo-Ann Eskens van DSR models gebruiken het om hun schaalmodelauto’s veilig te verpakken. Zo krijgt bubbeltjesplastic een nieuwe bestemming.

Van DE-punt naar koffie voor de Voedselbank

Spaar mee voor de Voedselbank! De Lions in Woerden zamelen Douwe Egeberts- en Pickwick punten in. Douwe Egberts verdubbeld deze punten en geeft daarvoor koffie in ruil. Vorig jaar schonken ze maar liefst 1700 pakken aan de Voedselbank.

Van kaarsvet naar nieuwe kaarsen

Geef licht een nieuw leven. Atelier Buitengewoon maakt van restjes kaarsvet weer prachtige nieuwe kaarsen. Een warm gebaar, letterlijk en figuurlijk.

Van knoop naar kunstwerk

Kunst met een verhaal. Esther Lassche en de bewoners van de Vijverhof maken met jouw ingeleverde knopen kleurrijke kunstwerken. Een mooie manier om restjes te koesteren.

Van kroonkurk naar goede doelen

Klein met grootse impact. Wilma de Bruijn-Verweij brengt de kroonkurken naar de oud ijzerhandel. De opbrengst gaat naar De Mantelmeeuw. Ook metalen deksels zijn welkom, als ze maar schoon zijn.

Van plastic dop naar nieuw product

Van dop tot nieuw product. Bij De Terugwinning worden plastic doppen omgetoverd tot nieuwe plastic producten!

Van plastic zakje naar hergebruik

Herbruikbaar is het nieuwe normaal. De Heemkundige Kring Woerden gebruikt jouw A5-zakjes opnieuw. Minder afval, meer geschiedenis!

Van postzegel naar hulpverlening

Elke postzegel telt. Via de Maranathakerk gaan de zegels naar Kerk in Actie. 

Van “Weesje” naar sieraad

Enkele oorbellen? Maak een nieuw verhaal. De zussen Marlien en Helen geven enkele oorbellen en andere oude sieraden een nieuw leven. Ze verkopen de sieraden onder de naam “Weesjes“. De opbrengst gaat naar een goed doel. 

Van restje wol naar warme deken

Warmte voor een goed doel. Anita Spies brengt jouw wolresten naar ’t Oude Landt. Daar worden dekens gebreid en verkocht voor het goede doel.

Van snoer naar grondstof

Metaal eruit, plastic apart. Verlengsnoeren, snoeren van opladers, enz. ze zijn allemaal welkom. Een oud ijzerhandelaar haalt jouw snoeren op en zorgt dat ze gescheiden worden. Zo kan het metaal opnieuw gebruikt worden.

Van buitenlands geld naar oogoperatie

Oud geld, nieuwe kansen. De Lions in Woerden zamelen buitenlands geld in en steunen daarmee oogoperaties in Afrika. (Meer weten? Zie: Vreemd en Oud Geld)

Van oud papier naar nieuw notitieboek

Een nieuw begin voor oud papier. Toen Léon zijn studie afrondde en zijn bureau opruimde, ontdekte hij hoeveel papier er maar aan één kant bedrukt was. Zonde om weg te gooien, dacht hij. Samen met twee vrienden begon hij Green Side: kleurrijke notitieboekjes, gemaakt van restpapier. Inleveren kan nu ook bij de Recyclebar in de Duurzaamheidswinkel. Geef je papier een tweede leven – netjes, schoon en met een blanco achterkant.

Van kurk naar schoenzool

Van kurk tot kunst. Bij Odin (via Neleman) krijgen ingezamelde kurken een nieuw doel. Denk aan isolatiemateriaal of schoenzolen. Let op: geen plastic kurken! (Meer weten? Zie: LINK)

Van pen naar nieuwe pen

Een pen of stift is nooit afgeschreven. De firma Edding kan 80% van de ingeleverde pen opnieuw hergebruiken. Zo schrijven we samen aan een duurzamer verhaal. (Meer weten? Zie: LINK)

Van papier naar kans

Geen schrift, geen school. In Sierra Leone mogen kinderen zonder schrift niet meedoen in de klas. De Schoenendoosactie zorgt dat er in elke doos een schrift zit. Ook deels gebruikte schriften, klad- en notitieblokjes zijn welkom. Lever ze in bij de Recyclebar en geef jouw papier een nieuw doel – voor een kind dat wil leren.